2010. január 24., vasárnap

Teszt menedzsment eszköz

Általában véve nem hiszek abban, hogy a teszt menedzsment feladatokat megfelelően preparált táblázatokkal nyomon lehetne követni. A teszt menedzsment szól a követelményekről, teszt tervekről, teszt futtatásról, és nem egy esetben a hibajegy kezelésről is. Ez egy 3 dimenziós mátrixot alkot, egy követelményhez tartozhat egy vagy sok teszt eset, egy teszt eset tartozhat egy vagy sok teszt futtatáshoz, teszt készlethez. Ember legyen a talpán, aki ezt táblázatkezelőben nyomon tudja követni.

Hamár döntés született a teszt menedzsment eszköz bevezetéséről, akkor célszerű a kiválasztási folyamatban az alábbi főbb pontokat ellenőrizni:

- követelmények
A teszt menedzsment során akár az üzleti, funkciónális, vagy tesztelői követelményeket nyilván kell tartani. Jobb esetben az eszköz megfelelő fa struktúrával, azonosítással, státusszal támogatja a követelménykezelést. Fontos, hogy teszt eseteket lehessen a követelményekhez csatolni.

- teszt tervezés
A teszt esetek tervezését támogató modul. Jobb esetben a manuális és valamilyen válaszott automatikus tesztelő eszköz teszt eseteit és képes egy struktúrában bemutatni.

- teszt futtatás
Két fontos dolog: a teszt készletek (futtatandó teszt esetek gyűjteménye) megtervezése, mit, mikor, milyen rendszeren ki futtat. Valamint ezen teszt készletek futtatása, a talált eredmények rögzítése a modul feladata.

- hibajegy kezelés
Ismert integrált megoldás is, általában inkább különálló alkalmazás segítségével kezelik a hibajegyeket. Lényeges, hogy több szerepkör látja a hibajegyeket, igény szerint képesek legyünk a feladatokat elhatárolni (pld.: csak a tesztelő zárhasson le hibát. stb), valamint a megfelelő testreszabási, automatikus értesítési funkciók fontosak lehetnek.

- egyéb szempontok:
dokumentum kezelés: több helyen tapasztaltam, hogy a dokumentum kezelés eléggé hektikus, formális szabályokat nélkülöző. Ekkor nagyon nagy segítséget jelenthet a tesztelőnek, hogy az általa használt teszt menedzsment eszközben legalább alapszinten lehetősége nyílik arra, hogy a dokumentumait megfelelő módon kezelje.
szerepkörök: nagyobb tesztelési szervezetekben elkülönűlhet a tesztelést jellemző szerepkörök napi megvalósítása. Lesz aki manuális tesztet ír, aki automatikus tesztet ír és futtat, aki manuális teszteket futtat. Előfordulhat az is, hogy külsős vállalkozó együttműkődésére kell felkészülni.

Általam használt, vagy használatban lévő teszt menedzsment és hibajegy kezelő rendszerek:
HP Software (Mercury Interactive) TestDirector for Quality Center, Microfocus (Borland, Segue) silkCentral, TestLink, JIRA, Bugzilla. Ezekben felmerülő kérdésekben szívesen segítek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tesztelés a gyakorlatban – A szakértő tesztelők lapja